Seorang datuk,
Shota Fujiwara dari Jepun yang sering mengadu sakit kepala dan degil
adalah penggemar makanan berat khas dari Jepun iaitu SUSHI & SASHIMI.
Kegemarannya ini
sudah bermula sejak dia muda sebagaimana layaknya warga Jepun yang lain. Namun
pada usia lanjutnya kini, dia mengalami sakit kepala yg teruk dan hebat dalam
3 tahun terakhir, yang praktikal membuatnya kesulitan untuk bekerja dan menjalani
hidup dengan normal. Kesakitannya itu telah membuat kulit kepalanya terus
membesar.
Dia telah
kehilangan kemampuan psikomotoric- nya sejak 3 tahun lalu. Untuk mengatasi
perkara itu, dia pergi ke hospital dan menjalani pemeriksaan CT Scan dan X-Ray utk memastikan penyebabnya. Doktor yang menanganinya menjadi sangat
terkejut kerana didapati gambaran benda-benda kecil aneh dibawah kulit
kepalanya namun masih diluar tempurung otaknya.
Ulat seperti yang didapati
pada kepala Shota Fujiwara, adalah berasal dari parasit yg biasa didapati pada
tubuh ikan, makanan laut mentah baik ikan laut maupun ikan air tawar. Ulat
parasit dan telurnya hanya boleh dimatikan denan melalui proses pemasakan dengan suhu panas tinggi seperti ( digoreng, dipanggang matang atau direbus secara mendidih ) atau dengan
pembekuan -10 degC s / d -20 degC selama lebih dari 1 minggu. Oleh itu ingat
- ingatlah, untuk memastikan pengambilan ikan, makanan laut dan daging
hanya yg sudah melalui proses pemasakan yang sebenar ( digoreng , dipanggang matang
& direbus mendidih ) baru dimakan.
0 Komentar untuk "Makan Sushi dan Sashimi, Kepala Penuh Ulat"